Teniski Klub Pirot

Osnovne informacije

Adresa: Takovska 24, Pirot

Telefon: 010/320-311

Elektronska pošta: [email protected]

Osnovan: 1986

Skraćeno ime: PIR

Informacije

Istorijat

U Pirotu se tenis igrao i pre drugog svetskog rata na betonskom terenu u dvorištu doma JNA, potvrđuje naš današnji član, koji se 1936. godine preselio u Beograd, Dr. Dušan Alimpić. Igrali su ga oficiri bivše Jugoslavije.

Sedamdesetih godina proslog veka, tenis je igrala grupa učenika i studenata, u dvorištu Gimnazije. Godine 1981. pri SOFK "Pirot" formirana je teniska sekcija. Igralo se na rukometnom terenu, obeleženom za tenis, preko prave teniske mreže. Na tom terenu je 1985. godine, na inicijativu Dr. Dušana Alimpića, odigran prijateljski meč između veterana TK "MTW  Braunšvajg" iz Nemačke i budućih članova TK "Pirot". Taj susret zabeležila je ekipa, u to vreme popularne sportske emisije, "Indirekt". Razgovaralo se i o formiranju pravog teniskog kluba u Pirotu.

Klub je osnovan 17.01.1986. godine. Osnivačkoj skupštini, kao gosti, prisustvovali su Kalanović Dragomir i Miodrag Tomić, članovi TK "Radnički" iz Niša. Prvi predsednik kluba je bio gospodin Stanimir Kostić, direktor OŠ "Sveti Sava", sekretar gospodin Jovica Jovanović, profesor, treneri Miodrag Pešić, Dragan Rančić, Jovica Jovanović, Dragan Filipović, Momčilo Mitić. Prvi zadatak je bio izgradnja teniskih terena.

Rečeno, učinjeno. Za godinu i šest meseci izgrađeno je pet zemljanih, jedan asfaltni teren i teniski zid na potezu između gradskog stadiona i keja reke Nišave, na mestu gde je bilo jezero. Godine 1987, 7. oktobra, kompleks terena je svečano pušten u rad. Za par godina izgrađene su i klupske prostorije, restoran, svlačionice, a započeto je i osvetljavanje terena. Počele su sa radom škole tenisa, formirana je i prva seniorska ekipa – Dragan Filipović, Jovica Jovanović, Momčilo Mitić, Miodrag Pešić, Đorđe Jovanović i Božidar Antanasijević. Seniori su već naredne godine igrali srpsku, a sledeće drugu ligu. Za nepune 24 godine organizovan je veliki broj domaćih i međunarodnih susreta i turnira. Na tim turnirima učestvovale su i naše, danas svetske zvezde, Jelena Janković i Nenad Zimonjić. Teniski tereni su danas mesto gde se okuplja veliki broj dece željne da zakorače u svet teniske igre.

Povezane vesti